Menu
Publicitat.-

Jesús Martín – Lorente Chule, escultor i artista de Tavernes

  • Escrit per LVDLV

Jesus treballant una de les seues esculturesENTREVISTES.- “M’agrada investigar amb materials nous, fusionar-los i descobrir noves tècniques”.

1.- Jesús... o Xule (ja ens explicaràs com prefereixes que t’anomenen); els vallers ens hem acostumat a veure per la nostra orografia urbana algunes de les teues escultures, però potser no tots coneixen qui és el seu creador. Explica’ns, si vols, com et vas iniciar en aquesta disciplina artística.

– Quan era menut, ja tenia aspiracions; tot el que significa crear, cridava la meua atenció i amb qualsevol tipus d’element, la meua imaginació es disparava i intentava muntar una obra. Al llarg de la meua vida professional he anat millorant en el coneixement dels materials i acostant-me a eixe món que sempre m’ha apassionat: el de l’escultura. Sóc cent per cent autodidacta.

2.- Per cert, d’on et ve el nom o malnom de Xule?

– Xule no és un malnom. Quan era xicotet, sempre em deien Xule, que és el diminutiu de Jesús. Per Ciudad Real, que és on vaig nàixer jo, els Jesús són Chule. Jo vaig arribar a Tavernes amb la meua família quan tenia 5 anys i de llavors ençà visc ací que considere la meua casa.

3.- Parla’ns ara de la teua obra. Què és exactament el que fas i què pretens expressar.

– M’agrada investigar amb materials nous, fusionar-los i descobrir noves tècniques. Allò que les meues obres volen expressar són instants de la vida que sense ser importants en un moment determinat, no deixen de tindre el seu atractiu. M’agrada transmetre sensacions, que quan la gent veja les meues obres, els produïsca un sentiment per dins. Siga el que siga, de goig o de rebuig i repulsa; però que òmpliga de vida l’obra. Si és de goig, millor, per descomptat.

4.- I la teua trajectòria artística? Obres, exposicions que has fet.Una de les escultures de Jesús

– He participat, amb Xaro Bonilla i Teresa Cháfer, en la realització d’una obra per a un homenatge a Saramago en la seua terra natal Azhinaga, Portugal. Fou un honor i molt emotiu; llàstima que Saramago faltara un mes abans. El carro i el cavall de Borderia també va ser molt emotiu, perquè representava una història de Tavernes que havia sentit als major d’esta localitat, segons la qual, Tavernes tenia el major número de carros en el cens de la Comunitat Valenciana.

L’obra El taronger, que ha anat d’exposició en exposició i ara anirà a una rotonda de Xeraco; un homenatge a la nostra agricultura. La fusió que està en el hall de la Casa de la Cultura simbolitza la mescla de 3 materials importants en l’evolució de l’home: el ferro, la fusta i la pedra. La Lectora, ubicada en la carretera, és un homenatge a la passió d’una dona per la literatura. Les obres de grans dimensions m’encanten. Les meues obres menudes les exhibisc per diverses exposicions i algunes ja formen part de col·leccions privades ací en Espanya, França o Turquia

5.- Tens algun artista o alguna persona que et servisca de referència i que trobes que t’ha influït.

– He intentat crear el meu propi estil a base de proves i coneixements que he anat adquirint treballant amb tots els materials que he utilitzat. Tot i que per referir-te algun artista, sempre m’ha atret Gaudí per la seua llibertat de creació.

6.- I ara toca parlar del futur: projectes i expectatives.

– Tinc pensat un projecte d’una exposició itinerant en diferents ciutats per a exposar-les en llocs estratègics i que la gent s’anime a visitar les obres, i al mateix temps gaudisca de la ciutat. Són quatre dones, cadascuna representa un estil de vida, la música, l’esport, el ball i la literatura. Esta última ja està realitzada; és la que està exposada en Tavernes. Tota esta col·lecció està inspirada en una persona molt especial i única en la meua vida, que m’ha inspirat per a fer este projecte de les 4 arts. M’encantaria aconseguir que les meues obres arribaren a qualsevol lloc del món.

• Per Sico Fons

 

Deixa'ns el teu comentari!!

Atenció, comentaris Facebook!!!

Per a fer comentaris en LVDLV, és necessari que tingues activat el teu compte de Facebook en el mateix navegador en què estàs veient el nostre web ara mateix (no app). Si després de registrar-te en Facebook des dels comentaris de la nostra pàgina, veus que no s'ha activat l'opció de comentar, recarrega aquesta mateixa pàgina i et funcionarà.